Alaskan malamute

Alaskan malamute <3

(Bilde hentet fra "Google")

 

Jeg må ærlig innrømme at jeg har forelsket meg fullstendig i denne nydelige hunderasen og nå ser det faktisk ut som om drømmen om en ekte alaskan malamute blir realisert! Jeg har hatt kontakt med en oppdretter en stund nå og stått på venteliste. Dessverre var jeg litt for sent ute med å ta kontakt og alle hundene var reservert. Nå venter de imidlertid ett nytt kull og jeg nølte ikke med å ta kontakt for å si at vi meget gjerne ønsket oss en valp. Vi står nå på venteliste og det høres ut som om det er gode sjanser for at det blir en alaskan malamute på oss :) Vi ønsker oss i utgangspunktet en hannhund og dette kan man jo selvfølgelig ikke forutsi, så blir det ikke i denne omgang tenker jeg at det uansett blir i nærmeste fremtid. 

Det er viktig å huske på at dette er en MEGET veloverveid og gjennomtenkt avgjørelse. Jeg vil tro at denne hunderasen ikke er noe for uerfarne førstegangseiere, da den gjerne krever mer enn mange andre hunderaser. Jeg klarer egentlig ikke helt å huske når interessen min for alaskan malamute oppsto, men jeg tror den har vært der ganske lenge. Tidligere trodde jeg imidlertid at dette var en helt ekstrem hunderase som bare passet om man drev med hundespann eller lignende. Nå har jeg  lært at dette er en utmerket familiehund, snill og sosial, sterk og trygg. MEN det er likevel en hunderase som krever mye trening, både mentalt og fysisk og som gjerne trives veldig godt sammen med andre hunder.

Jeg leste veldig mye om malamuten og hørte om andres erfaringer før vi skaffet oss Varg, som da er blanding av alaskan malamute og schæfer. Da var vel da interessen for denne rasen våknet for fult! Jeg følte meg likevel ikke helt klar for en renraset malamute og valget falt dermed på Varg, noe jeg selvfølgelig ikke har angret på :) Varg er ganske lik en schæfer, blant annet i ansiktet, men det er heller ingen tvil om at han arvet mange av trekkene til malamuten. Han har på mange måte gitt meg et innblikk i hva det vil si å ha en slik hund og jeg føler meg nå klar for å ha en renraset malamute!

 

Nedenfor følger noen råd hvis du tenker på å skaffe deg en Alaskan malamute. Det viktigste er å finne en hund som passer til din livsstil. Ja, jeg synes alaskan malamute er en fantastisk nydelig hund, men det er ikke derfor jeg ønsker meg den. Noe som irriterer meg grenseløst er mennesker som skaffer seg hunder basert på utseendet! 

Informasjonen nedenfor er kopiert fra: http://www.alaskan-malamute.name/29107967 :

 

Vær klar over at en typisk malamute


1. er en stor og sterk hund!

2. ikke har vaktinstinkt - den er like glad i fremmede som i kjente, barn og voksne.

3. er en meget selvbevisst hund med sterkt flokkinstinkt. Dette gjelder tisper såvel som hannhunder. Innenfor begge kjønn er det individuelle forskjeller.

4. har sterkt jaktinstinkt. Dette er viktig å huske på i områder med mye bufe og vilt. Malamuten er i regelen en hund som bør holdes i bånd.

5. er meget selvstendig.

6. den har et tydelig språk.

7. er meget sosial

Riktignok er dette en hardfør ute-hund, men den passer ikke til å stå alene i en hundegård (eller alene inne) døgnet rundt hele uken for så å få en tur en og annen helg. Er den alene og kun skal være ute-hund bør man sette av noen timer med aktivitet og felleskap sammen med hunden hver dag. Man kan også ha flere hunder og god størrelse på hundegården - da er ikke hundene så alene og har en viss mulighet til å aktivisere seg gjennom lek med hverandre.

Hunder som står i hundegård om natten og når man er på arbeide, bør få være med på familiens aktiviteter ute og inne om ettermiddagen/kvelden. Dette fungerer vanligvis fint for en Alaskan Malamute. Husk at hundegården må være skjermet mot forstyrrelser/trusler utenfra (barn eller voksne som kan plage hunden når den er alene, fremmede hunder som kan stresse den, eller mennesker som kan stjele hunden).

Det kan i tillegg være en stor fordel å ha en inngjerdet hage/stor luftegård slik at man kan leke med hunden  løs i trygge omgivelser. Får malamuten nok kontakt og aktivitet/stimuli så er den en meget behagelig familiehund som ikke stresser.


Å holde en Alaskan Malamute som ren inne-hund uten å ha hundegård eller luftegård er å anbefale kun til meget fysisk aktive mennesker som bruker flere timer på å trene hunden eller aktivisere den ute hver dag.

8. har masse krefter og energi og skal den ha et godt liv må den få utløp for noe av energien på en eller annen måte.

9. er en moro-elskende og frihets-elskende hund som gjerne tenker selv. Den elsker aktivitet, men krever god motivasjon for å utføre oppgaver som ikke ligger naturlig for den. Dette er viktig å tenke på i all form for innlæring.

10. krever en leder som tar initiativet til lek og arbeide og aktivitet og som setter krav og grenser på en vennlig og konsekvent måte. En god leder er istand til å forstå hundens behov og imøtekomme dem på en slik måte at hunden får et godt, aktivt og trygt liv, samtidig som omgivelsene kjenner seg trygge på hunden.

11. er ingen løpsrase. Malamuten kan trekke tungt, gjerne over lengre distanser.

12. bjeffer meget sjelden , men den kan ule.

 

 

Ellers kan man finne en del informasjon om rasen på disse sidene: 

http://www.namk.no/

http://www.canis.no/oppdretter/rasepres.php?raseid=129

http://www.najanin.com/  

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Linn-Therese

Linn-Therese

26, Ballangen

Jeg er en jente på 26 år som elsker naturen og som er lidenskapelig opptatt av hunder. Jeg er den lykkelige eier av 2 nydelige hunder som gir meg mange gleder i hverdagen, ikke minst når vi er ute på tur sammen :) Varg er født august 2013 og er blanding av alaskan malamute og schæfer. Tallik er født oktober 2014 og er en alaskan malamute. Å ha hund er ikke en hobby - det er en livsstil! Jeg flyttet til Ballangen våren 2012 og jeg har forelsket meg fullstendig i den spektakulære naturen som er her :)

Kategorier

Arkiv

hits